fbpx

Opcions per a crear la teva web/botiga online

“Fes-ho tot tan simple com sigui possible, però no més simple” – Albert Einstein

Independentment del model de negoci que triem, el lloc web serà un element central del nostre projecte, així doncs és fonamental que el seu disseny, funcionalitat, eines, tecnologia i proveïdor siguin els més idonis des del començament, evitant haver d’anar fent canvis constantment, que maregin als usuaris i a nosaltres i ens suposin un cost important.

Ho podem fer nosaltres mateixos?

No cal que tingueu coneixements de disseny ni de desenvolupament web per crear un lloc web. Les millores en la tecnologia han fet que existeixin un munt d’eines, de baix cost o gratuïtes, que ens permeten crear llocs web amb una bona imatge inclús sent completament novells en el tema. Segur que en la televisió heu vist publicitat molt cridanera on en un moment et pots crear la web de la teva empresa,

El fet és que si us hi poséssiu segurament podríeu crear el vostre propi lloc web amb una imatge professional en qüestió d’hores. Però és aquesta l’opció que hem de triar? o ¿seria millor que ens fessin una autèntica solució a mida adaptada als nostres requeriments? O ¿Hem de trobar el punt mig? Està clar que no és el mateix fer una pàgina web de la nostra empresa si aquesta ja existeix físicament i només volem promocionar-la, que tenir un negoci online que està basat al 100% en el lloc web.

La realitat és que tot plegat depèn de molts factors, però primer hauríem de conèixer una mica millor quin tipus d’eines ens proporciona el mercat per desenvolupar un lloc web, i és el que veurem en els propers apartats.

Els CMS

CMS són les sigles de Content Management System, o sistema de gestió de continguts. Un CMS és un programa que permet que qualsevol usuari pugui administrar i gestionar continguts d’una web amb facilitat i sense coneixements de programació web.

No totes les pàgines web són iguals, i per això tenim tants CMS com tipus de Webs. N’hi ha per a blogs, pàgines corporatives, immobiliàries, notícies o magazines, continguts multimèdia, i així un llarg etc. Alguns CMS són desenvolupaments amb llicència gratuïta i altres són de pagament.

Els CMS presenten força avantatges:

  • Ús senzill: No cal saber programar per publicar i gestionar contingut dinàmic o estàtic.
  • SEO i indexació: Bona gestió del posicionament en cercadors, permetent controlar diversos aspectes fonamentals per aconseguir aparèixer a Google
  • Personalitzable: Solen ser sistemes amb un alt grau de personalització: Des del disseny del web fins a noves funcionalitats i opcions.
  • Escalable: Un dels punts forts dels CMS són els plugins o mòduls que podrem afegir en qualsevol moment i poden significar una nova funcionalitat.
  • Seguretat: Actualitzacions de seguretat freqüents, protocols d’encriptació d’informació sensible i bona entesa amb les opcions de seguretat del propi servidor.

CMS de propòsit general.

Com ja hem comentat hi ha CMS orientats a diferents propòsits o verticals i CMS de caràcter més general.

Dins dels CMS amb llicència gratuïta de propòsit general o horitzontals, destaquen tres grans projectes: WordPress, Joomla! i Drupal. Són tres desenvolupaments independents i producte de llargs anys d’evolució, recolzats per una comunitat d’usuaris que treballen desinteressadament per llançar noves i millors versions de cada un dels CMS. Sense dubte WordPress és el més usat i que us recomanem.

Quan diem que són de propòsit general o horitzontals vol dir que es poden adaptar per fer pràcticament qualsevol tipus de lloc web que se’ns pugui ocórrer, com  un bloc, una web corporativa, una xarxa social o una botiga online.

CMS específics per e-commerce

Si el nostre negoci online és en realitat una botiga segurament hauríem  d’optar per un CMS vertical de ecommerce, doncs tindrem resoltes la majoria de problemàtiques i funcionalitats d’aquest tipus de negocis: com els carrets de la compra, els pagament amb targeta, la gestió dels lliuraments o els descomptes entre moltes d’altres.

Els més famosos entre els gratuïts son Prestahop, Magento, Woocommerce i Shopify, però en hi ha molts altres.

Altres CMS verticals interessants són, per exmeple els de elearning, com Moodle o Atutor, que ens permeten crear i gestionar campus virtuals per accedir a formació online, com el que esteu usant en aquest moment que està fet amb Atutor.

Si voleu un llistat amb pràcticament tots els CMS gratuïts podeu consultar:

http://www.opensourcecms.com/

Preguntes a fer-nos

Arribats a aquest punt ja podem fer-nos algunes preguntes:

  • Volem usar un CMS o volem una solució a mida?
  • Volem crear-nos el lloc web nosaltres mateixos o ho encarreguem a un proveïdor?
  • Si optem per un CMS quin ens convé més? Horitzontal o Vertical? Gratuït o de pagament?

CMS o Solució a mida?

Entenem per solució a mida aquella que un proveïdor ens fa específicament per nosaltres a partir dels nostres requeriments. Com passa amb els vestits les solucions a mida ens poden lluir millor i diferenciar-nos dels competidors, però solen sortir cares i els temps fins posar en marxa el projecte molt més llargs.

Un CMS és fàcil d’usar i estàndard i trobarem solucions de lliure distribució molt potents que ens encaixin amb el projecte. De ben segur serà més ràpid i econòmic usar un CMS que no una solució a mida, però també té les seves desavantatges doncs no estarà adaptat exactament al nostre negoci, tenint moltes opcions que no ens faran falta, i faltant-li altres que si necessitem però que no sabem quan estaran disponibles doncs depenen de la comunitat que desenvolupa el CMS.

Recomanació:

Sense dubte la recomanació que us fem és usar un CMS. Les solucions a mida no són estàndards, el que vol dir que estarem lligats de mans al proveïdor que ens hagi fet el desenvolupament, que ens demanarà que passem per caixa a cada canvi que necessitem fer.  Per contra un CMS és un sistema obert i molt ben documentat. Està ple de proveïdors que poden treballar de forma econòmica sobre aquests sistemes i si tenim prous coneixements inclús podem configurar-los nosaltres mateixos.

D’altra banda podem fer usar un enfocament intermedi, usant un CMS però fent petits desenvolupaments a mida que afegeixin algunes funcionalitats que el sistema no té i que ens poden diferenciar.

Desenvolupem nosaltres o un proveïdor

Malgrat que usar un CMS no és difícil, configurar un lloc web amb un disseny professional i una funcionalitat que enganxi a l’usuari amb una experiència atractiva i efectiva, no és una tasca que pugui fer tothom, i potser tampoc ens compensa fer-la.

Recomanació:

Usar un CMS i contractar els serveis d’un proveïdor només el moment de creació i llançament de la web o si hem de fer canvis importants. Al usar un CMS serem nosaltres (sense necessitat de proveïdor i per tant sense despeses extres) els qui gestionarem fàcilment el dia a dia de la web.

Quin CMS triar? Horitzontal o vertical? Lliure o de Pagament?

En el món dels CMS hi ha defensors i detractors de cada sistema, i és difícil determinar quin és millor doncs dependrà en gran part del projecte, i a vegades del proveïdor que triem que serà més o menys expert en uns sistemes que en uns altres.

Recomanació:

  • Optar per un sistema lliure doncs a part de reduï costos no ens lligarem a cap proveïdor concret.
  • Si es tracta de un bloc, una pàgina corporativa o de marca personal, la millor opció segurament és WordPress. Fàcil i bon disseny.
  • Si es tracta de un ecommerce la recomanació seria usar Prestashop per catàlegs una mica grans i WordPress+Woocommerce si tenim menys de 500 referències.
  • Si es tracta d’un projecte molt concret, sempre podeu buscar algun CMS vertical que estigui molt adaptat al que necessiteu.

Altres opcions, desenvolupant nosaltres

Si volem desenvolupar nosaltres el lloc web tenim fonamentalment 3 possibilitats:

Usar un CMS

Torna a comentar que aquesta és l’opció que us recomanem, doncs treballareu amb una eina potent, estàndard i molt ben documentada que us permetrà mantenir el sistema fàcilment i incorporar noves funcionalitats a molt baix cost.

Serveis a la Web

Hi ha serveis online que et permeten crear i mantenir una web de forma molt fàcil però sense la potència d’un CMS.

Les solucions més conegudes i potents són:

  • Wix. Podem crear la nostra pàgina web de forma senzilla amb un resultat força impactant.
  • Weebly. Ofereix un poderós sistema de «drag and drop» en l’editor i cent plantilles professionals per crear una pàgina web.
  • Yola. Permet crear webs amb aspecte professional en qüestió de minuts sense cap tipus d’experiència tècnica.

Webs de plantilles professionals

Les plantilles són llocs web predissenyats, de manera que ja disposen d’una estructura definida, per tant permeten desenvolupar el lloc web d’una manera molt més àgil i ràpida que els dissenys a mida (projectes en què es parteix de zero).

Les plantilles web són una bona opció per disposar d’un lloc web atractiu creat per dissenyadors professionals sense necessitat de realitzar una inversió elevada. D’aquesta forma el cost de posada en marxa del lloc web disminueix de forma dràstica, ja que una part considerable del treball de disseny i desenvolupament de la interfície web està ja realitzat.

Es pot donar el cas que l’aspecte general del lloc web implementat des d’una plantilla predissenyada, tingui alguna similitud amb un altre ja existent a Internet. Aquesta circumstància la podeu pal.liar amb la personalització i els ajustos necessaris: logotips, textos particulars, modificacions puntuals de colors i tipus de lletra, etc. Aquestes modificacions les podeu fer vosaltres mateixos si teniu els coneixements tècnics necessaris, o sol·licitar aquests serveis a un dissenyador web

Tots els CMS estan dissenyats per treballar amb plantilles.

Dos llocs on podeu trobar plantilles professionals a bon preu pels principals CMS son:

  • TemplateMonster.com
  • ThemeForest.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *