fbpx

És un negoci online per mi?

“Tot sembla impossible fins que es fa” – Nelson Mandela

Si ja teniu o busqueu la determinació de convertir el vostre somni de posar en marxa un negoci online, en aquest article revisarem alguns aspectes importants que heu de tenir en compte abans d’engegar, analitzant com preparar aquest viatge.

Abans de res. Teniu alguna idea de negoci? Tenir una idea clara del que volem fer, pot ser la millor gasolina per posar i mantenir en marxa el motor, i us farà falta molta gasolina!! Si no teniu la idea encara no us desanimeu, en propers articles us ajudarem a generar-les.

És un negoci online per mi?

El millor dels negocis online és que es poden adaptar pràcticament a tothom. No cal que tinguis cap currículum específic o experiència en cap sector, inclús no cal que estiguem establerts en cap lloc concret. El que necessitem és un lloc còmode, un ordinador, un bon accés a Internet, una mica de coneixements sobre negocis i una idea a treballar.

Per tant d’entrada tothom pot posar en marxa un negoci online.

Què em motiva?

Quina és la teva motivació per voler engegar un negoci online?

Sorprenentment les estadístiques mostren que guanyar diners no és la principal motivació dels que arrenquen negocis online, sinó ser els seus propis caps i/o el somni/desig de portar una vida que els ompli més conciliant millor la vida personal i familiar.

La situació de crisi actual per la pandèmia és un nou i potent element motivant, doncs molts veuen en l’auto-ocupació una bona sortida per tornar a tenir feina. Si estàs en aquesta situació en aquest bloc trobaràs informació que et pot ajudar molt en aquest nou camí.

Què implica?

L’entusiasme i la motivació no és suficient.

Heu de saber que les estadístiques mostren que la majoria de negocis online fracassen abans d’acabar el primer any. Bé, això també passa en els negocis offline.

Però això no ens ha de desanimar, al contrari ens ha d’estimular a pensar com trencar les estadístiques, però també ens ha de fer considerar els riscs. De fet els negocis són això, un constant balanç entre el risc i el benefici.

Com a risc/benefici cal saber que ser el vostre propi cap i posar en marxa un negoci online pot ser una de les coses més satisfactòries, divertides i reptadores que podeu fer en aquesta vida, però també una de les més estressants, exigents, poc reconegudes i solitàries.

Si tot va bé, durant els dos o tres primers anys no feu massa plans de vacances i acostumeu-vos a treballar a qualsevol hora. D’altra banda, si treballeu des de casa haureu d’aprendre a planificar i separar la vostre vida professional i personal. Per tant és important que la vostra parella/família estiguin implicats/alineats amb el projecte.

Una altra opció és engegar el projecte mentre tenim una altra feina, treballant les tardes i caps de setmana, i anar entrant d’una forma gradual, posant a prova la idea sense posar tots els ous en la mateixa cistella, però això depèn de la situació i determinació de cadascun.

Quines habilitats calen?

Tenir passió i determinació són actius molt necessaris per qualsevol emprenedor, tot i que en excés són perillosos. Cal evitar enamorar-nos de la nostra idea i que això ens faci perdre objectivitat, és a dir, no hem de perdre el món de vista i cal prendre riscs però calculats, analitzant i planificant al màxim els passos a seguir.

Més enllà de la passió, aquestes són algunes de les habilitats que ens aniria molt bé tenir per començar un negoci online:

 • Aptituds comercials.
 • Habilitat per negociar
 • Capacitat de decisió
 • Iniciativa
 • Capacitat de fer moltes coses al mateix temps
 • Tracte amb el client
 • Lideratge

Bé, si no les tenim totes, sempre ens podem recolzar en gent que tingui les que ens falten…

La idea és important però

Per a tenir èxit en l’entorn online avui en dia, la idea podríem dir que és el 25% del que cal, l’altre 75% serà una molt bona gestió. Dit d’una altra forma, una idea brillant mal executada pot ser un fracàs, però difícilment ho serà una idea amb potencial molt ben executada.

Per a tenir més possibilitats de triomfar és important que tinguem coneixements de Marketing tant online com offline i també en eines TIC de tota mena. Si no ho tenim, això ho podem aconseguir amb formació: llibres, cursos, tallers. El important és tenir en ment que hem d’estar constantment posant-nos al dia per minimitzar el risc de pendre males decisions que puguin costar temps i diners extra al nostre negoci.

i l’experiència?

No hi ha cap evidència estadística que la gent que ja ha tingut negocis abans tinguin més probabilitats d’èxit, així doncs si teniu o no experiència no és un factor imprescindible. Malgrat tot, l’experiència és un valor afegit, especialment si hem de vendre el nostre projecte a bancs o inversors.

Quina experiència ens pot servir?

Tota la que tingui a veure amb comerç, gestió de stocks, negociació amb proveïdors, atenció al client, marketing.

Si el que volem és fer alguna aposta rupturista en algun sector en concret, i no tenim experiència en aquest sector, seria recomanable aconseguir aquesta experiència per comprovar si realment és una àrea on tenim una oportunitat. A vegades aquesta experiència ens la pot donar algun amic o familiar que ja estigui en el sector i ens pugui donar pistes del que necessita el sector.

D’altra banda que siguem uns usuaris super experts de Internet i ens movem molt bé en les compres online, no vol dir que tinguem idea de com gestionar un negoci online.

Negocis diferents, exigències diferents

Si volem vendre roba de moda és molt diferent que si volem vendre articles de regal. Per exemple un lloc on la moda és important es centrarà més en la imatge i el disseny, i necessitarà actualitzar-se constantment per a reflectir les tendències. En canvi el lloc que ven articles de regal, estarà menys focalitzat en el look and feel i en canvi, es centrarà en donar la informació del producte i en permetre que els usuaris trobin els productes fàcil i rapidament.

Si per exemple  tenim una agència de viatges online haurem d’oferir alguna forma d’atenció al client fora del horari normal de feina, per donar cobertura a les persones que tinguin problemes durant les seves vacances.

Hi ha negocis online que necessiten personal i altres que no, alguns necessiten que estiguem físicament en un lloc i en canvi altres els podem gestionar de forma completament remota, etc…

Simplificant molt podem diferenciar dos grans tipus de negocis online per consumidors (b2c), els de venta (retail) i els que ofereixen serveis, i que solen tenir formes de generar ingressos diferents. Per exemple un lloc de cites online sol usar publicitat i algun sistema d’afiliació per generar ingressos, mentre que un lloc de venda de sabates genera diners per les vendes de producte que fa.

Si pensem en negocis entre empreses (b2b) els ingressos solen venir per un mix de vendes de productes i serveis de valor afegit.

La família

Els negocis nous requereixen molt temps i dedicació per arribar a ser exitosos, temps que traiem d’altres coses, sovint de la família.

La primera xarxa de suport que necessitem per tant és la família, independentment de si estan implicats o no en el negoci. El fet és que per molt que intentem separar el negoci de la vida personal, al començament del projecte és segur que el negoci impactarà a la teva família, per tant és vital que tant tu com ells estigueu preparats pel que implica. Si la teva família (parella, fills, pares) no pugen al vaixell al 100%, d’alguna forma el negoci i/o tu i/o la teva família en patirà les conseqüències.

Això és especialment important en els negocis online, la majoria dels quals es comencen des de casa i es mantenen allà per algun temps. Per tant la teva familia estarà immersa d’alguna forma en el negoci des del primer dia, almenys des d’un punt de vista d’observador, des del que potser veuran que està passant però potser no ho podran entendre.

Aquí teniu un petit però important llistat de preguntes a resoldre abans de començar:

 • Em robarà el negoci  temps de qualitat que abans passava amb els membres de la meva família? Si és així quina quantitat i en quins moments és acceptable?
 • El negoci rebrà inicialment finançament o suport usant diners de la família? Sí és així, quin nivell de tensió en la economia familiar generarà?
 • Estan tots les membres de la família d’acord que és una idea amb potencial d’èxit com a negoci?
 • Son conscients a la família que moltes idees de negoci no són exitoses?
 • Si el negoci no mostres senyals de ser exitòs, quant temps toleraria la família abans que el negoci fos considerat un fracàs, que s’ha vendre o tancar?
 • Si el negoci fracassa, quin és el pla B d’ingressos?

Networking

Segurament el millor lloc d’on podem treure consells valuosos és de l’experiència d’altres emprenedors que estan passant o han passat per experiències i problemes similars.

Fer networking és especialment important quan s’empren i sigui una cosa que ens surti de forma natural o ens costi de fer, ens hem d’obligar a anar esdeveniments del sector, jornades de networking, etc, especialment si estem treballant a casa, “aillats” del món.

El networking més enllà dels contactes és una molt bona forma de recollir recomanacions, per exemple dels professionals o eines amb els que es treballa, si són bons o dolents. A vegades saber d’un bon gestor o un advocat que tingui experiència en el sector o àrea de coneixement és molt més valuós que la millor cerca a Google.

Òbviament el networking no ha de ser tot presencial, les xarxes socials ens permeten estar en contacte amb altres emprenedors, que potser presencialment mai podríem coincidir.

Altres xarxes de suport

Altres opcions a considerar com a xarxes de suport son el serveis que ofereix l’ajuntament de la vostra localitat, com els serveis d’assessorament Vilarenc Zenit a Calafell, que son completament gratuït i que inclou el servei d’assessorament en vendes i negocis online, que està especialitzat en ajudar a persones emprenedores en aquest moment que estàs tú. També veure que ens ofereixen les cambres de comerç, la diputació i ls associacions de suport a la petites i mitjanes empreses com la pimec o la cp’ac

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *